Miksi investointikustannukset ajavat elinkaaren, laadun ja kestävyyden ohi?

Haastattelussa Marko Polvi

 

Helppo budjetointi investointivaiheessa ei aina tue rakentamisen kustannustehokkuutta pitkällä tähtäimellä. Geberit korostaa saniteettituotteissaan myös laatua ja vastuullisuutta.

Eurooppalaisen saniteettituotteiden markkinajohtaja Geberit Oy:n tuotepäällikkö Marko Polvi tietää, miksi investointikustannuksista puhutaan aina ja elinkaarikustannuksista harvemmin.

geberit.fi

 

 

 

– Investointikustannukset on yksinkertaista laskea. Suoraviivainen arviointi hankaloituu heti, kun huomioidaan esimerkiksi tuotteiden pitkäikäisyys.

Pitkä elinkaari ei ole kaikkien osapuolten keskeisin murhe ihan luonnollisista syistä: urakoitsijoiden vastuuajat ovat lyhyitä.

– Vaikka rakennukset suunnitellaan vähintään 50 vuoden elinkaarelle, takuuaika on tyypillisesti 2 vuotta ja elinkaarihankkeissakin vain 10 vuotta. Ongelmat kaatuvat omistajille.

 

Halpa raaka-ainevalinta voi kostautua myöhemmin

Yksi elinkaaren aikana esiin nousevista ongelmista ovat Polven mukaan käyttövesiputkien materiaalit. Kuparista valmistettujen putkien korroosio-ongelmat ovat aiheuttaneet jopa ennenaikaisia linjasaneerauksia muutaman vuoden ikäisissä kohteissa.

– Käyttövesiputkia tehdään materiaaleista, joilla tiedetään olevan heikkouksia. Riskit voitaisiin ennaltaehkäistä parempilaatuisilla materiaaleilla, kuten ruostumattomalla teräksellä.

Kalliimpi putkistomateriaali nostaa asuinkerrostalossa putkiremontin hintaa joitakin kymppitonneja; linjasaneeraus voi puolestaan maksaa kokonaisuudessaan miljoonia. Jos elinkaarta voidaan venyttää materiaalia vaihtamalla, se on Polven mielestä harkinnan arvoinen asia.

– Poliittinen paine ja kustannuskuri ovat kuitenkin niin kovia julkisissa hankinnoissa ja taloyhtiöissä, että talotekniikkaratkaisuissa päädytään hankintavaiheessa halvimpaan vaihtoehtoon.

Halpojen putkistotuotteiden heikko laatu ei näy loppukäyttäjille ja kiinteistösijoittajille samalla tavalla kuin vesikalusteissa, vaan pahimmassa tapauksessa piilevät ongelmat tulevat esiin vasta vuosien jälkeen.

– Yksi heikko komponentti voi määrittää koko talotekniikkajärjestelmän elinkaaren.

 

Liian tiukka mitoitus syö muuntojoustavuuden

Suomen hiilineutraaliustavoitteet kannustavat korjausrakentamiseen, mutta se vaatii rakennuskannalta joustavuutta. Käyttötarkoituksen muutokset tulevat kalliiksi, jos talotekniikkajärjestelmät on mitoitettu alun perin nuukasti.

– Esimerkiksi ilmanvaihtokoneiksi voidaan hankkia niin tehottomia malleja, että ne selviävät kohteen ilmamääristä aluksi, mutta kun laitteisto ikääntyy, tehot eivät enää riitä, Polvi sanoo.

Haasteita voi aiheuttaa myös viemärijärjestelmien mitoittaminen vain siihen käyttöön, jossa rakennus toimii tällä hetkellä. Vuosien päästä tarve voi muuttua ja esimerkiksi wc:tä tarvitaan lisää. Se ei onnistu, jos viemärijärjestelmä ei kestä enempää jätevesiä.

– Silloin edessä on selvästi suurempi saneeraus kuin tilanteessa, jossa järjestelmä on suunniteltu mahdollistamaan muutokset ja korjaaminen onnistuu myöhemmin kustannustehokkaammin.

 

EPD-ympäristöselosteet kertovat tuotteiden vastuullisuudesta

Rakentamisen elinkaarivaikutuksiin liittyy vastuullisuusnäkökulmia, jotka ovat Geberitille tärkeitä. Vaikka talotekniikkaa on rakennuksissa määrällisesti vähemmän kuin vaikkapa kantavia betonirakenteita, tavallisessa rakennuksessa on kilometreittäin viemäri- ja käyttövesiputkia.

– Hyvällä suunnittelulla ja järjestelmävalinnoilla voi vaikuttaa materiaalimenekkiin ja tehdä sen kautta kestävämpiä ratkaisuja. Hiilijalanjälkitavoitteiden pitää koskea myös taloteknisiä tuotteita, Polvi korostaa.

Geberitin tuotteista suurella osalla on jo EPD-ympäristöseloste, jonka ansiosta tuotteiden hiilijalanjälki ja elinkaarivaikutukset tiedetään tarkkaan. Se tukee tilaajien ESG-tavoitteita.

https://www.geberit.fi/know-how/kestava-kehitys/

– Markkinoilla olevissa tuotteissa on vastuullisen tuotannon suhteen paljon eroja. Meitä kiinnostavat niin raaka-aineiden alkuperä, valmistuksen aikaiset päästöt kuin sosiaaliset olot, joissa tuotteet valmistetaan.

 

Huollettavuus tukee kestävää rakentamista

Polvi korostaa, että heikkolaatuisen tuotteen valinta voi käydä elinkaaren aikana kalliiksi. Vesivahinko on itsessään iso kustannus, mutta tilannetta ei helpota, jos korjaaminen on vaikeaa varaosien puutteen takia. Vastuullisesti tehty tuote on helppo asentaa, huoltaa ja päivittää.

– Geberit on eurooppalaisena valmistajana lähellä markkinaa, ja pystymme takaamaan tuotteillemme pitkän käyttöiän ja hyvän varaosasaatavuuden. Esimerkiksi IDO-wc-istuimiin löytyy varaosia lähes joka rautakaupasta ja tukusta. Tuotteet ovat myös asentajille tuttuja.

Periaatteena on tarjota monenlaisia materiaalivaihtoehtoja ja tuotteita, jotka mahdollistavat muuntojoustavuuden ilman merkittäviä lisäkustannuksia tai tilantarvetta.

– Vain vähän lisää suunnittelutyötä riittää. Elinkaarikustannusten kannalta se on vaivan arvoista.

 

Tutustu Geberitin ratkaisuihin!