Skip to content

Ajankohtaista

Talotekniikalla on mahdollista varmistaa yhtä aikaa hyvä sisäilma ja matala hiilijalanjälki 

Haltonin tavoitteena on varmistaa kiinteistöissä yhtä aikaa laadukas ja terveellinen sisäympäristö sekä matala hiilijalanjälki. 

Halton on sisäilmaolosuhteiden globaali teknologiajohtaja ja yksi Talotekniikka NEXT -tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Yhtiön tavoitteena on yhdistää kiinteistöissä usein vastakkaisina pidetyt tavoitteet: hyvät sisäolosuhteet ja matala hiilijalanjälki. ”Hyvän sisäilman ajatellaan tarkoittavan aina suurempia ilmamääriä, jotka rinnastuvat puolestaan suureen energiankulutukseen”, toteaa Haltonin liiketoimintajohtaja Anu Saxén. 

Haltonin toimistosegmentistä vastaava johtaja Janne Summanen korostaa, että tiloihin on tuotettava kaikissa tilanteissa riittävät ilmamäärät, mutta energiatehokkaasti. Olennaista on talotekniikkajärjestelmien tarpeenmukainen käyttö. ”Ilmanvaihtoa, lämmitystä ja jäähdytystä on tärkeää säätää tilojen käyttöasteen mukaan, jolloin energiaa ei kuluteta samalla tavalla koko ajan.” 

Pandemia korostaa sisäympäristön merkitystä 

Pandemia-aika on nostanut esiin puhtaan sisäympäristön ja samalla toimivan talotekniikan merkityksen. ”Tutkimukset osoittavat, että ilmamäärien tuplaaminen voi puolittaa infektioriskin”, Saxén sanoo. Halton on tehnyt aiheesta tapaustutkimuksia myös omissa kiinteistöissään. ”Ilmamäärät ovat tärkeässä roolissa suorassa ja epäsuorassa altistumisessa.” 

Talotekniikan merkitystä korostavat myös muut globaalit trendit, kuten energiahintojen nousu, hyvinvointibuumi ja ilmastotavoitteet. ”Kiinteistöt ovat merkittävimpiä energiankuluttajia ja CO2-päästöjen tuottajia, joten meillä kaikilla on vastuu pienentää kiinteistöjen ilmastovaikutuksia”, Saxén sanoo. Samaa tavoitetta kohti ohjaavat myös uudet rahoitusmallit, kuten EU-taksonomia. 

Halton näyttää itse esimerkkiä. Konsernin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2023, ja tavoite on jo saavutettu yhtiön molemmissa tehtaissa. Lahdessa on siirrytty maalämpöön, ja Kausalassa on tehty automaatio- ja energiatehokkuusinvestointeja. ”Luovuimme kevättalvella nopeasti myös maakaasusta ja korvasimme sen kotimaisella biokaasulla”, Saxén kertoo. 

Muuntojoustava talotekniikka kestää käyttäjältä toiselle 

Kiinteistöalan haasteena ei ole ainoastaan rakentaa kestäviä rakennuksia, vaan myös ylläpitää niitä kestävästi. Erityisesti kaupallisia kiinteistöjä saneerataan tiuhaan tahtiin, mikä merkitsee myös järjestelmävaihdoksia. Järjestelmiä uusitaan, vaikka käyttöikää olisi yhä jäljellä. Siksi jo suunnittelussa olisi tärkeää pohtia yhdessä, minkälaisia järjestelmiä kohteeseen tarvitaan. 

”Järjestelmien pitäisi olla niin muuntojoustavia, että ne kestävät useiden vuokralaisten käytössä”, Summanen toteaa. Silloin talotekniikkaratkaisuilla on pitkä elinkaari ja kohteeseen on helppo tehdä esimerkiksi layoutmuutoksia ilman, että IV-järjestelmä vaatii uusimista. 

Suunnitteluvaiheen lisäksi keskustelun on tärkeää jatkua kiinteistön käytön aikana. Siksi Summanen korostaa tarkan dokumentoinnin ja kiinteistötiedon hallinnan merkitystä. ”Informoimme mielellämme kiinteistön uusia omistajia tai vuokralaisia talotekniikkajärjestelmien mahdollisuuksista. Silloin tekniikka voi palvella myös uutta käyttöä ilman laiteuusintoja.” 

 Saxén korostaakin yhteistyötä, jolloin eri toimijat voivat yhdessä huolehtia kiinteistöjen sisäolosuhteista, käyttäjien hyvinvoinnista ja hiilikuormasta, joka syntyy rakentamisen, saneerausten ja käytön aikana. ”Talotekniikan NEXT -tapahtuma on hieno mahdollisuus vaihtaa ajatuksia eri toimijoiden kesken. Yhdessä saamme toteutettua isojakin tavoitteita!” 

 Tule kuulemaan lisää hyvän sisäilman ja matalan hiilijalanjäljen yhdistämisestä Talotekniikka NEXT -tapahtumaan 29.9.2022. Ilmoittautuminen on käynnissä! 

Talotekniikka NEXT -seminaarin järjestävät:

Pääyhteistyökumppanit

Kumppanit

Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt Kiinkossa:

Kaisa Saarela, koulutuspäällikkö, kaisa.saarela@kiinko.fi

Ninni Yletyinen, koulutuskoordinaattori ninni.yletyinen@kiinko.fi

Yhteyshenkilö Granlundilla:

Riikka Linna, viestintä- ja markkinointipäällikkö, riikka.linna@granlund.fi