Skip to content

Ajankohtaista

Talotekniikkajärjestelmillä pienennetään kiinteistöjen ympäristövaikutuksia 

Are Sensus® -talotekniikkajärjestelmä pureutuu kiinteistöjen ympäristövaikutuksiin. Kulutusta karsitaan energian tehokkaalla kierrätyksellä. 

 Are on Suomen suurin talotekniikkatalo ja yksi Talotekniikka NEXT -tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Yhtiön tavoitteena on karsia kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja energiankulutusta uusilla talotekniikkaratkaisuilla. 

 ”Haluamme auttaa kiinteistönomistajia, rakennuttajia ja suunnittelijoita vähentämään kiinteistöjen käyttökustannuksia ja päästöjä rakennusten koko elinkaaren ajan”, kiteyttää Aren PMO-toiminnosta vastaava johtaja Katja Pekkanen. 

Ilmastokestävyys rakennetaan yhteistyöllä 

Ilmastoteoilla on kiire, koska rakennettuun ympäristöön sitoutuu globaalisti paljon hiiltä. Pekkasen mukaan rakennusten elinkaaripäästöjä arvotetaan kuitenkin urakkakilpailuissa yhä vähän. ”Talotekniikan toteuttaja valitaan yleensä investointikustannusten perusteella, vaikka ilmastovastuun pitäisi olla jo itsestään selvä kilpailutekijä.” 

 Pekkasesta alalla onkin korkea aika havahtua kiinnittämään huomiota hankintakriteereihin. Hankkeissa pitäisi asettaa alusta lähtien tarpeeksi kunnianhimoiset tavoitteet, jolloin rakennuksen koko elinkaaren aikainen energiatehokkuus on tärkeä osa investoinnin onnistumista. 

 ”Kokonaistaloudellisesti edullisimman ja kestävimmän ratkaisun löytäminen edellyttää yhteistyötä alan eri toimijoiden kesken. Koko toimijakenttää hyödyntämällä pystymme teknisten ratkaisujen lisäksi optimoimaan tuotantoa ja vähentämään rakennushankkeissa syntyvää hukkaa.” 

 Energiaa kierrätetään rakennuksen sisällä 

Yksi Aren konkreettisista ratkaisuista on Are Sensus® -talotekniikkajärjestelmä, joka perustuu energian kierrätykseen rakennuksen eri tilojen välillä. 

 ”Sensuksella eri tiloissa esimerkiksi suuren ihmismäärän tai auringonpaisteen takia syntyvää ylimääräistä lämpöä voidaan ohjata toisiin tiloihin”, Pekkanen sanoo. Ulkoilman viileyttä voidaan puolestaan hyödyntää tilojen viilentämisessä. ”Hallitsemalla kiinteistön sisäisiä energiavirtoja järjestelmä vähentää ostoenergian tarvetta.” 

 Rakennuksen ulkoisella energianlähteellä ei ole väliä. ”Sensus toimii yhtä lailla maalämpö- ja kaukolämpötaloissa, ja Sensukseen on helppo yhdistää myös uusiutuvia energialähteitä, kuten esimerkiksi aurinkoenergiaa.” 

 Jopa 40 % energiasäästöt 

Sensus-järjestelmällä parannetaan Suomessa jo yli 500 000 bruttoneliön energiatehokkuutta. Suurin osa kohteista on toimistokiinteistöjä, kuten Pasilan Tripla ja Espoon Keilaniemen Swing Plus C. Järjestelmän hyödyt on huomattu myös Break Sokos Hotel Flamingon kaltaisissa moderneissa hotelleissa, ja uusimpana aluevaltauksena ovat koulut. 

 ”Espoon Karhusuon koululla Sensus on integroitu rakennuksen maalämpö- ja maakylmäjärjestelmään, eikä muuta jäähdytystä tarvita”, Pekkanen kertoo. Elinkaarihankkeissa Sensuksen etuna on, että se tukee myös tilojen muuntojoustavuutta ja pitkää elinkaarta. Lisäksi Sensus auttaa varmistamaan miellyttävät sisäolosuhteet. ”Järjestelmä perustuu säteilypaneeleihin, joten lämmitys tai viilennys ei aiheuta tiloissa vedon tunnetta.” 

 Sensus-järjestelmästä on rakennettu IDA-simulointiohjelmaan yksi yhteen malli, jonka avulla Sensuksen energiankulutusta voidaan arvioida ja verrata perinteiseen talotekniikkajärjestelmään jo ennen rakentamispäätöksen tekemistä. ”Kohteissa toteutuneet elinkaarivaikutukset näyttävät täsmäävän hyvin simulointiohjelmalla tekemiemme arvioiden kanssa”, Pekkanen sanoo. 

Tyypillisesti Sensus-järjestelmällä saavutetaan energiankulutuksessa noin 25 prosentin kokonaissäästöt. Lämmityksessä energiaa säästyy 10–40 prosenttia ja jäähdytyksessä 30–40 prosenttia. ”Ympäristökuormitus laskeekin järjestelmällä merkittävästi. Ja mitä varhaisemmassa vaiheessa pääsemme osallistumaan talotekniikan suunnitteluun, sitä vähemmän tarvitaan muutossuunnittelua.” 

Lue lisää Sensuksesta! 

Tule kuulemaan lisää case-esimerkeistä ja ympäristövaikutusten pienentämisestä Are Sensus® -järjestelmällä Talotekniikka NEXT -tapahtumaan 29.9.2022. Ilmoittautuminen on käynnissä! 

Talotekniikka NEXT -seminaarin järjestävät:

Pääyhteistyökumppanit

Kumppanit

Yhteystiedot

Yhteyshenkilöt Kiinkossa:

Kaisa Saarela, koulutuspäällikkö, kaisa.saarela@kiinko.fi

Ninni Yletyinen, koulutuskoordinaattori ninni.yletyinen@kiinko.fi

Yhteyshenkilö Granlundilla:

Riikka Linna, viestintä- ja markkinointipäällikkö, riikka.linna@granlund.fi